Behandeling depressie

Hoe werkt het trainingsprogramma?

Een gelukkig leven begint met een tevreden leven... Hier op Komuitjedip.nl bieden wij jou de mogelijkheid aan om in 3-4 weken weer een tevreden leven te kunnen ervaren door middel van het behandelen van jouw depressie! Het gehele trainingsprogramma is gebaseerd op basis van baanbrekend wetenschappelijk onderzoek  over hoe een depressie werkt in de hersenen en hoe het genezen kan worden! Het is een bewezen trainingsprogramma die echt werkt om snel je depressie te genezen. Hieronder staat beschreven hoe het trainingsprogramma is opgebouwd.

Bepaalde delen van de hersenen heractiveren..

Doordat jij depressief bent geworden is je hele hersenstructuur verandert en nog steeds aan het veranderen. Zo is jouw Amygdala in je hersenen steeds actiever gaan werken, wat er voor zorgt dat jij meer angsten en stress ervaart. Maar het zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat jij wegloopt voor situaties of problemen. Ook de Prefontale Cortex (PVC) is anders gaan werken. De Prefontale Cortex heeft de functie om te kunnen relativeren en je positief te kunnen voelen. Doordat je PVC nu anders werkt, blijf je je negatief voelen, somber en is het lastig om beslissingen te nemen. Met behulp van het trainingsprogramma helpen wij jou om deze hersendelen weer normaal te laten functioneren zodat jij weer tevreden kan worden met je leven!

Leren uit de depressie komen begint bij...

Het signaleren van de negatieve patronen, je kan pas de patronen doorbreken als je letterlijk leert om deze patronen te herkennen, te doorbreken en ombuigen in positieve patronen en van deze nieuwe patronen een gewoonte en automatisme te maken. Een depressie is namelijk in essentie een verzameling van negatieve patronen in denken - voelen - doen, die niet doorbroken worden. Hierdoor blijft de depressie in stand. Deze patronen worden letterlijk patronen in de hersenen, doordat verbindingen van neuronen zich binnen de hersenen versterken. 

Met behulp van het trainingsprogramma ga jij ontdekken welke patronen jouw leven negatief beïnvloeden. Als je dit weet, dan kun jij ze ook veranderen in positieve patronen. Met behulp van het trainingsprogramma leer je gewenste gewoontes te ontwikkelen en niet gewenste gewoontes te doorbreken. Zo kun jij weer tevreden zijn over jezelf en tevreden over jou leven. 

Irreële gedachtes en overtuigingen

Vaak heb je tijdens je depressie last van sterke (negatieve) overtuigingen en irreële gedachtes die heel erg op de voorgrond spelen in je hoofd. Deze gedachtes en overtuigingen voorkomen dat je bepaalde stappen zet om uit je depressie te komen. Met het trainingsprogramma leer jij deze gedachtes en overtuigingen om te buigen in reële gedachtes en overtuigingen die jou juist helpen om je goed te voelen.

Hoe ben jij zo gevormd?

Voor een groot gedeelte ontstaat de stress, die ervoor zorgt dat jij je depressief voelt door ongewenste gedragspatronen die doorbroken moeten worden (lees hierboven). Voor een ander groot gedeelte ontstaat deze stress doordat jij zo gevormd bent tijdens je opvoeding, dat jij op een bepaalde manier reageert op situaties. Bijvoorbeeld faalangst is een verschijnsel die nu op de voorgrond kan optreden in bepaalde situaties en te maken hebben met je opvoeding. Maar ook weinig zelfvertrouwen.

In de training leer je hoe je gevormd bent en welke stress zich nog steeds voordoet en hoe jij dit kan veranderen. 

Oplossingsgericht denken..

Je bent waarschijnlijk tegen een aantal dingen aangelopen in het leven, waar je nu moeilijk een uitweg in ziet. Door middel van het trainingsprogramma leer jij oplossingsgericht denken en kun je steeds meer problemen het hoofd bieden. "Het leven gaat niet om geen zorgen hebben, maar zorgen het hoofd kunnen bieden."

"De ultieme kans.."

Wacht nu niet langer en start vandaag nog met het trainingsprogramma van KomuitjeDip.nl en laat de zon weer schijnen over je leven! Wij posten hieronder wekelijks een nieuwe dagmodule waarmee jij snel de zon weer kan laten schijnen over je leven! Het is momenteel nog Gratis en voor niets. Check dus weekelijks voor nieuwe updates.......................................

 Dag 1

 “Jouw depressie en jij”

Inmiddels heb je waarschijnlijk ervaren dat jij  kernmerken van een depressie hebt. Maar wat betekent dat nou precies voor jou, je lichaam en je leven?

Het is bewezen dat men extra gemotiveerd is en leergierig indien men de reden begrijpt waarom zij iets het beste kunnen doen. Dat stukje achtergrond informatie, waarom jij iets moet doen en hoe dat bijdraagt aan je herstel, wordt nog wel eens vergeten in huidige therapieën die gedoeld zijn op het genezen van een depressie of het leren omgaan met een depressie. Maar waarom zou je iets willen leren als je niet precies weet wat  jou dat oplevert of waarom dat bijdraagt aan jouw herstel? Het is dus belangrijk dat je inzicht krijgt in wat deze depressie nou exact is en wat het met jouw lichaam en leven doet, voordat je actief en gemotiveerd aan de slag kan met uit jouw depressie komen.

Door een depressie krijg je last van onzekerheid, negatieve gedachtes, wordt het steeds lastiger om je dingen te herinneren, je kan je moeilijk concentreren op één ding en tegelijkertijd eindeloos piekeren en je hopeloos voelen. Is dit herkenbaar?

Waarom ervaren wij dit?

 Een depressie komt voort uit een periode van langdurige stress. Deze stress stimuleert de bijnieren in onze hersenen en zorgt ervoor dat het stresshormoon ‘cortisol’ wordt aangemaakt. Cortisol is niet per definitie slecht voor het lichaam. Indien men kortstondig wordt blootgesteld aan cortisol zorgt dat er juist voor dat het lichaam bijvoorbeeld extra adrenaline aanmaakt, waardoor je op scherp wordt gezet en je goed kan focussen en extra actief wordt.

Maar indien dit hormoon langdurig en veelvuldig wordt aangemaakt, heeft dit wel een negatief effect. Dan wordt de hippocampus van onze hersenen aangetast. De hippocampus is verantwoordelijk voor ons geheugen. Het zorgt ervoor dat wij ons dingen kunnen herinneren, dat wij kunnen plannen en bijvoorbeeld hoop ervaren.


Uit onderzoek door middel van PET scans is het volgende gebleken: de cortisol zorgt voor een afname in onze breinactiviteit. Indien men depressief is kan de hippocampus tot wel 10% aan hersencellen verliezen, door een overvloed aan cortisol. Daarom kan jij je dus ook slecht concentreren, slecht dingen herinneren en is het moeilijk om hoop te voelen op een betere toekomst. Dit is ook duidelijk te zien in figuur 1.0.

Depressief brein

Negatieve gedachtes, het leven niet meer positief kunnen inzien

Niet alleen de hippocampus wordt aangetast. Ook je Prefrontale Cortex raakt beïnvloed door de depressie. De Prefrontale Cortex is betrokken bij emoties en cognitieve functies zoals, het nemen van beslissingen, plannen, sociaal gedrag, relativeren van bijvoorbeeld angst of reageren op impulsen. De hersenactiviteit in de PVC (Prefrontale Cortex) neemt ook af en het aantal neurale verbindingen naar de PVC. Bepaalde delen in de PVC zijn verantwoordelijk voor emoties. Dus ook positieve relativering van gebeurtenissen en prikkels uit je omgeving. De afname in hersenactiviteit in dit gedeelte van het brein zorgt er voor dat jij nog maar amper dingen als positief kan ervaren.

Maar dit is niet het enigste wat je ervaart door een minder functionerende PVC. Uit recentelijk wetenschappelijk onderzoek is ook gebleken dat men hierdoor de volgende problemen ervaart; zoals het niet kunnen plannen, impulsief beslissingen nemen of juist geen beslissingen kunnen nemen,  in gezelschap onbehoorlijk of onhandig gedragen en onbeheerst gedrag, zoals drugs- en alcoholmisbruik, seksuele promiscuïteit, met geld smijten en dergelijke. Ook kunnen er problemen zijn met het geheugen, moeite met het onthouden van de context van informatie en verstoring van het temporele geheugen (moeite met het onthouden van de volgorde in de tijd van gebeurtenissen of handelingen).

Het wordt dus ontzettend lastig voor jou om nog cruciale beslissingen te nemen tijdens jouw depressie, maar ook om je gedrag onder controle te houden.

 

Angsten en weglopen voor moeilijkheden

 

Uit dezelfde onderzoeken is ook gebleken dat indien men depressief is, één gedeelte van de hersenen juist groeit en toeneemt in hersenactiviteit. Dat is de amygdala. Dat is niet gek. De amygdala zorgt er van oorsprong voor dat wij kunnen overleven. Indien wij in de oertijd een sabeltandtijger tegen het lijf liepen, kwam de amygdala in actie en activeerde een ‘vecht- of vluchtreactie’. De amygdala is dus functioneel om te overleven. Echter tegenwoordig worden wij niet meer dagelijkse blootgesteld aan dit soort levensbedreigingen en reageren wij op een zelfde wijze op stress. Door de langdurige blootstelling aan stress, tijdens een depressie, wordt de amygdala dus geactiveerd en overactief. Omdat iemand niet een lange tijd kan blijven vechten, wordt uiteindelijk voornamelijk de vluchtreactie geactiveerd.

En tevens worden opeens heel veel prikkels en informatie van de ‘buitenwereld’ geïnterpreteerd als bedreigend, door de overactieve amygdala. Dit zorgt er voor dat je tijdens een depressie je vaak angstig kan voelen of juist nieuwe angsten ontwikkelt en de neiging hebt om er van weg te lopen of ze te vermijden.

 

Opdrachten:

 

1. Je hebt dit nu gelezen, welke symptomen herken jij die beschreven worden in deze tekst?

2. Probeer om één concreet voorbeeld per symptoom te beschrijven die zich recentelijk heeft voorgedaan in jou leven waarin je kon merken dat je depressief gedrag vertoonde.

Voorbeeld:


In gezelschap onbehoorlijk of onhandig gedragen

Ik was laatst op een feestje en ik vond het erg lastig om ‘leuk’ te doen en een goed gesprek te hebben met anderen”.


Angst

“Ik kreeg deze week post binnen, ik durfde de post niet te openen, omdat ik bang ben dat er iets tussen zit wat ik nu niet kan regelen”.

Moeilijk concentreren

“Ik vond het vandaag lastig op het werk om productief te werk te gaan, telkens als ik mij probeer te focussen, dwalen mijn gedachten af”.

 

3. Je hebt jezelf gedurende deze depressie al aardig op je kop gegeven dat bepaalde dingen niet lukken en dat het leven niet loopt zoals jij dat wil. Waarschijnlijk geef je voornamelijk jezelf de schuld. Wij gaan je nu vrijmaken van deze belastende gedachte, aan de hand van twee theses:

We hebben allemaal wel een keer buikgriep gehad of kennen iemand die dat heeft gehad. Iemand met buikgriep heeft last van koorts, overgeven, weinig energie, vermoeidheid en voelt zich alles behalve goed in zijn vel. Deze persoon is onbeduidend ziek. Is het reëel als wij nu van deze persoon verlangen dat hij/zij net zo’n productief bestaan leidt als iemand die niet ziek is? Nee deze persoon moet eerst herstellen voordat die weer net zo’n productief bestaan kan leiden.

Iemand breekt zijn been. Het been moet in het gips. Is het eerlijk om nu van deze persoon te verlangen dat hij/zij normaal gaat lopen? Nee het been van deze persoon moet eerst genezen voordat hij/zij weer normaal kan lopen.

Met jou depressie is het precies hetzelfde. Ondanks dat het moeilijk is om van de buitenkant te kunnen zien aan jou dat jij ziek bent, is een depressie wel degelijk een ziekte.

Is het nu reëel om hetzelfde te verwachten van jezelf, als in de periode voordat je depressief was. Is het eerlijk om jezelf de schuld te geven van dat bepaalde dingen nu niet lukken zoals je graag zou willen, als je rekening houdt met dat je nu gewoon even ‘ziek’ bent?

4. Probeer de komende 24 uur minimaal ,meermaals, twee minuten bewust stil te staan bij het feit dat je niet zoveel van jezelf hoeft te verlangen. Niks moet op dit moment. Je moet eerst genezen en herstellen.

Sta stil bij het feit dat de depressie er nu voor zorgt dat dingen even wat minder lukken zoals je graag zou willen en dat dit dus hierdoor komt. En dus niks zegt over wie jij bent of wat jij kunt! Je moet alleen eerst even herstellen en daar ben jij nu hard mee bezig door dit trainingsprogramma te volgen.

  

Dag 2

 

Opdrachten:

 

1. Je hebt gisteren een paar opdrachten gekregen. Welk gedeelte van de opdrachten is wel geluk? Geef jezelf een cijfer oplopend tot en met 10.

 

2. Wat maakt dat jouw cijfer niet nog één puntje lager is?

 

3. Hoe kan jij ervoor zorgen dat je cijfer de volgende keer nog één puntje hoger is?

  

“Patronen doorbreken”

Misschien heb je het al vaker gehoord, een depressie is een vicieuze cirkel van een situatie die steeds erger wordt, omdat je al tegen een paar dingen bent aangelopen in je leven.

Je weet niet goed hoe je daarmee om moet gaan of uit moet komen. Je gaat je slechter voelen en nieuwe dingen die je graag wil of moet doen, lukken slecht of zelfs helemaal niet. Met als gevolg dat je nog slechter in je vel gaat zitten. Maar geen nood! Wij gaan jou nu leren hoe jij deze vicieuze cirkel kunt doorbreken.

  

Jouw patronen in denken-voelen-doen..

 

Tijdens je depressie heb je te maken met onwenselijke patronen (gewoontes) die niet leiden tot het gewenste resultaat. Deze patronen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit:

 

 • niet goed voor jezelf zorgen
 • taken uitstellen die gedaan moeten worden
 • niet (meer) afspreken met vrienden en of familie
 • geen structuur hebben in je leven
 • lastige situaties bewust vermijden
 • huishouden niet onderhouden
 • rekeningen niet meer betalen, telefoon niet meer opnemen, e-mail vermijden
 • geen nieuwe uitdagingen meer aangaan
 • geen administratie meer doen
 • niet meer (willen) werken of studeren
 • excessief gebruik van drank, drugs en roken

 

Die patronen noemen we gewoontes. Deze gewoontes bestaan uit een patroon van denken-voelen-doen.

 

 Patroon in de hersenen bij depressie

Je gedachtes maken hoe jij je voelt en doordat jij je op een bepaalde manier voelt, zal jij daar vervolgens weer op een bepaalde manier op reageren of op een bepaalde manier iets doen (of juist niets doen).

We illustreren zo’n patroon aan de hand van een voorbeeld:


Voorbeeld:

Persoon A: Hij ligt ’s avonds op bed en hoort opeens wat gerommel bij de voordeur. Hij schikt en schiet prompt omhoog in zijn bed. Hij denkt dat het een inbreker is. Hij stapt uit bed en zoekt zijn honkbal knuppel om vervolgens voorzichtig en bewapend de inbreker beneden te lijf te kunnen gaan.

Denken: “Ik hoor geluid bij de voordeur, dat moet vast een inbreker zijn die probeert in te breken”.

Voelen: Hij voelt zich angstig.

Doen: Hij schikt en schiet prompt omhoog en gaat vervolgens op zoek naar een honkbalknuppel.

 

Persoon B: Hij ligt ‘s avonds op bed en hoort opeens wat gerommel bij de voordeur. Hij luistert even en denkt vervolgens: “Oh dat is vast de kat van de buren die op vogeltjes aan het jagen is.” Hij draait zich om en gaat verder slapen.

Denken: “Ik hoor gerommel, wat zou dat kunnen zijn? Oh dat is vast de kat van de buren.”

Voelen: Hij voelt zich rustig en gekalmeerd.

Doen: Hij draait zich om en gaat verder slapen.

 

 

 

Patronen in je hersenen

In je hersenen zijn jouw gewoontes ook patronen, van neurale verbindingen tussen diverse hersendelen. Deze neurale verbindingen worden automatisch geactiveerd indien zich een situatie voordoet die al eerder is voorgekomen of vergelijkbaar is. Dus een bepaalde situatie leidt tot ‘triggering’ van een patroon aan neurale verbindingen die letterlijk jouw gedachtes formuleert, maakt dat jij een bepaald gevoel hierbij krijgt en je hersenen sturen vervolgens de rest van je lichaam in het ‘doen’. Daarom ben je je vaak ook niet echt bewust van je gedachten die jij bij iets hebt, waardoor jij je zo voelt en reageert op iets, want het gaat veelal automatisch. Deze neurale verbindingen worden sterker naar mate zich herhaling voordoet.

De hersendelen die hierbij betrokken zijn, zijn de gedeeltes van het Limbisch systeem en de Prefontale cortex. Het Limbisch systeem reguleert  motivatie, genot, emotie en het emotioneel geheugen (de herinneringen aan een emotie in een bepaalde situatie). Het Limbisch systeem bestaat uit:

 • de Hippocampus: betrokken bij de vorming van het langetermijngeheugen.
 • de Gyrus Cinguli: waarbij het voorste deel, de cortex cingularis anterior betrokken is bij evaluatie van beloning en straf.
 • de Hypothalamus: reguleert het autonome zenuwstelsel door middel van hormonen; betrokken bij de regulering van bloeddruk, hartslag, honger, dorst, seksuele opwinding en de slaap-waakcyclus.
 • de Amygdala: betrokken bij agressie en angst.
 • de Cortex Orbitofrontalis: betrokken bij het nemen van beslissingen en affectieve leerprocessen.
 •  het Septum Pellucidum: betrokken bij de verbinding tussen de verschillende gebieden.

Het Limbisch systeem verwerkt signalen van de buitenwereld automatisch, zoals bijvoorbeeld dreigend gevaar. Het Limbisch systeem verwerkt informatie snel en automatisch zodat het lichaam snel en adequaat kan reageren en is niet reflectief.

De Prefontale Cortex (PVC) daarentegen is wel reflectief. De PVC is zeer kritisch en zorgvuldig in informatie verwerking. Dit systeem speelt een essentiële rol in het komen tot verstandige, doordachte oordelen en beslissingen, in het komen tot een lange-termijn-planning en in het reguleren en beheersen van emoties en het weerstaan van verleidingen.

Als er acuut gevaar dreigt wordt eerst het Limbisch systeem geactiveerd, zoals een in het voorbeeld hierboven, waarbij een onbekend geluid wordt gehoord aan de voordeur, het Limbisch systeem maakt dat je acuut wakker bent, dat het bloed sneller gaat stromen door je ledematen indien actie moet worden ondernomen. Daarna komt de PVC in actie, indien de PVC beoordeelt het is slechts de kat van de buren, er dreigt geen gevaar (De PVC is dus verantwoordelijk voor  je ‘automatische’ gedachten en regulering van je emoties) dan stuurt deze weer een signaal naar de andere hersendelen, dat het lichaam weer tot rust kan komen en dat er geen gevoel van angst hoeft te heersen, maar eerder een gevoel van rust en kalmte.

Je PVC is dus het gedeelte in je hersenen dat jij kunt gebruiken om je uiteindelijk anders te gaan voelen en weer volop te kunnen gaan genieten van het leven. Hier gaan wij later mee verder in de training.

 

Opdrachten:

 

Voordat je je ongewenste gewoontes/ patronen kunt doorbreken, is het eerst belangrijk dat je je ongewenste gewoontes gaat herkennen. Dat je leert welke gedachtes je hebt, welk gevoel daardoor ontstaat en tot welk gedrag dat leidt.

1. Ga in de komende dagen met veel aandacht letten op; Welke gedachtes heb je bij de verschillende dingen die je doet? ; Wat je doet op een dag, hoe ziet jouw dag er uit, welke gevoelens heb jij daarbij? Ga nu eerst nog niks veranderen, het gaat eerst om dat je jouw gewoontes gaat ontdekken. Beschrijf meerdere gewoontes.

 

Voorbeeld:

Persoon A: Hij is depressief en zorgt al een poosje niet goed voor zichzelf. Hij gaat laat op bed, slaapt uit tot laat in de middag. Hij heeft toch geen baan en niks te doen overdag. En als hij wakker wordt heeft hij geen zin om te eten, laat staan zin om gezond te eten. Na verloop van tijd grijpt hij een zak chips uit de kast als hij wederom op de bank ligt tv te kijken. Gedurende de hele dag voelt hij zich belabberd en somber. Hij krijgt niks uit zijn handen en onderneemt geen activiteiten.

Uit dit voorbeeld kunnen meerdere onwenselijke gewoontes geïllustreerd worden, bijvoorbeeld:

 

Denken: “Ik heb geen zin om vroeg naar bed te gaan. Ik kan toch niet slapen.”

Voelen: Hij voelt zich somber en ongelukkig.

Doen: Hij gaat laat op bed en slaapt uit tot laat in de middag.

En:

Denken: “Ik stel niks voor, ik heb geen baan, geen toekomst, niks lukt mij”.

Voelen: Hoe voelt zich ellendig en somber

Doen: Hij gaat niks doen, behalve tv kijken en aan het einde van de dag heeft hij alsnog niks uitgevoerd.

 

2. Let er ook op of de gedachtes die jij hebt bij de dingen die jij doet, jou helpen.

3. Ook zijn er ongetwijfeld dingen die jij nu al wel goed doet. Door de depressie zie jij deze dingen alleen niet meer. Let met veel aandacht op de dingen die jij nu al doet, en stel jezelf daarbij meermaals de vraag of je vindt dat je dat zo goed doet? Welke bewegingen maak ik daarbij? Hoe doe ik het op de juiste manier. Begin met kleine dingen, bijvoorbeeld een boterham smeren, jezelf wassen, scheren, kleren aantrekken etc. Welke dingen doe jij al op de juiste manier?

 

 

Dag 3

Opdrachten:

1. Je hebt voor jezelf gisteren één doel uitgekozen waar jij je op wou focussen vandaag. Als jij jezelf een cijfer zou geven, oplopend van 1/10,  over hoe goed jij je focus hebt gehouden op dit doel vandaag. Wat voor cijfer zou jij jezelf geven?

2. Wat maakt dat dit cijfer niet nog, zeg maar, één puntje lager is?

3. Welke vaardigheden, eigenschappen heb jij hiervoor gebruikt, om dit te bereiken?

4. Wat zou jij de volgende keer kunnen doen, om te zorgen dat je nog net wat hoger scoort op jou doel?

5. Wat heb jij vandaag gedaan waarvan je zegt: “Ik ben tevreden dat ik dat gedaan heb”?

5. Op welk doel wil jij je focussen voor de komende 24 uur?