Oorzaken depressie

De oorzaak van een depressie

Een depressie kan verschillende oorzaken hebben. In dit artikel worden meerdere mogelijke oorzaken beschreven die kunnen leiden tot een depressie. Ieder leven is anders en zo kunnen er ook diverse aanledingen zijn voor een depressie. Ook wordt beschreven wat in ieder geval zeker een oorzaak is.

De oorzaak van een depressie kan beginnen met een ingrijpende gebeurtenis dat je leven verandert..

Iemand kan een ingrijpende gebeurtenis meemaken die er voor zorgt dat je volledig uit balans raakt. Bijvoorbeeld het verlies van een geliefde of familielid, een relatiebreuk, het verlies van een baan, fysieke/ lichamelijke problemen en andere benaderde situaties waar men mee geconfronteerd kan worden.  Maar enkel één aangrijpende gebeurtenis leidt meestal niet direct tot een depressie. Meestal is er dan al meer aan de hand, iemand zat al niet lekker in zijn vel en met de ingrijpende gebeurtenis wordt het allemaal 'too much to handle'.

De oorzaak van een depressie begint met een samenloop van omstandigheden..

Ook kan het zo zijn dat iemand met meerdere lastige situaties tegelijk te kampen krijgt. Iemand komt bijvoorbeeld in de knel te zitten op het werk. Het loopt allemaal niet zo lekker op het werk, de werkdruk is te hoog, of er dreigt een ontslag en tevens loopt het in het privé leven ook niet op rolletjes. Men ziet geen uitweg en de situatie verandert niet. In zo'n geval kan het ook allemaal even te veel worden. En hierdoor kan iemand zich depressief gaan voelen.

De oorzaak van een depressie kan beginnen met genen of een lichamelijke aandoening..

Iemand kan extra vatbaar zijn doordat de ouders ook depressief waren. Steeds meer onderzoeken wijzen erop dat de genen van ouders al een grote invloed hebben op de kans of iemand depressief wordt. Zelfs de gemoedstoestand waarin de moeder verkeerde tijdens de zwangerschap speelt een rol  Het is wel altijd zo dat dit gepaard gaat met een lastige situatie, iemand wordt niet zomaar uit het niets depressief. Ook is het mogelijk dat iemands schildklier niet goed werkt. Een slecht functionerende schildklier heeft als gevolg dat de hormonenregulatie in lichaam en brein verstoord raakt. Hierdoor worden geluksstofjes of ook wel 'neurotransmitters' genoemd, zoals serotonine en dopamine minder of niet aangemaakt. Dit kan leiden tot hevige schommelingen in gevoelens en ook leiden tot depressieve gevoelens. Als je dus het vermoeden hebt dat je depressief bent, laat je dan altijd eerst testen bij de huisarts of dit ook een lichamelijke oorzaak heeft.

Opvoeding en zelfvertrouwen hebben veel invloed op of een depressie vorm krijgt..

Steeds meer onderzoeken tonen aan dat de situatie waarin je verkeerd tijdens je opvoeding in grote mate bepaalt hoe vatbaar jij later bent voor een depressie. Dit heeft dan vaak te maken met of er sprake was van een 'veilige thuis' of juist een thuis met veel agressie. Ook wordt de basis voor zelfvertrouwen vaak al gelegd tijdens de opvoeding of juist beschadigt. Een kind wordt namelijk niet geboren met angsten of een besef dat 'iets niet goed is aan hem of haar'. Een depressie gaat eigenlijk altijd gepaard met weinig zelfvertrouwen.

Agressieve man naar aanleiding van depressie

Wat wel zeker is...

De oorzaak van een depressie ligt altijd ten grondslag van langdurige stress. Een depressie is daarom vaak een langdurig 'sluip proces'. Iemand verkeert al voor een langere periode in een situatie wat hem of haar stress op levert en waarin men niet tevreden is over zichzelf of het leven dat hij of zij leidt. En op een bepaald moment besef hij/zij dat het sombere gevoel aanhoudt en het steeds lastiger wordt om nog te kunnen genieten van het leven. Vaak is het begin van een depressie dan al ingeslopen.

Wacht niet langer en neem actie

Indien iemand depressieve kernmerken vertoont is het belangrijk dat hij of zij zo snel mogelijk actie onderneemt. Een depressie zal na verloop van tijd steeds erger worden en het leven wordt daardoor steeds ondragelijker. Hoe eerder iemand actie onderneemt, des te sneller kan hij/zij genezen van de depressie. 

Weet je al zeker dat je depressief bent? Wacht dan niet langer en klik hier en laat de zon weer schijnen over je leven!