Wat is een depressie?

Op deze pagina lees je alles over wat een depressie precies is. Je leert wat voor gevolgen een depressie heeft voor je brein, welke veranderingen er hierdoor optreden. En hoe de symptomen die worden ervaren tijdens een depressie te verklaren zijn. Dit alles op basis van de laatste wetenschappelijke onderzoeken.

Relatie tussen depressie en stress 

Om te verklaren wat een depressie is, is het belangrijk om goed te kijken naar wat voor gevolgen stress heeft op ons lichaam en brein. Een depressie is namelijk direct gerelateerd aan een overvloed van langdurige stress. Een depressie ontstaat nota bene door langdurig aanhoudende stress. Veel mensen hebben bij stress direct het idee dat het hierbij gaat om het halen van een 'deadline", op je werk of in je studie. Maar stress doet zich in veel bredere en abstractere vormen voor in het leven, zoals :

 • relaties met je geliefde, vrienden en familie
 • waardering of juist verwachtingen van anderen
 • zelfbeeld en zelfvertrouwen
 • geld
 • omgeving
 • werk, studie en carrière
 • administratie
 • indeling en gebeurtenissen privé leven 
 • huis- en thuissituatie
 • te weinig of juist te veel vrije tijd hebben
 • opvoeding
 • geweld
 • lichamelijke klachten of beperkingen
 • verslavingen

Obstakels en barrières in het leven

Iedereen heeft in verschillende facetten van het leven te maken met obstakels en barrières in het leven die stress veroorzaken. De beleving en intensiteit van stress kan variëren per persoon. Maar als stress voor een langere tijd aanhoudt en intenser wordt dan kan het zijn dat iemand steeds minder kan genieten van het leven, zich steeds somberder gaat voelen, veel piekerende gedachten krijgt, minder energie heeft om dingen te doen en uiteindelijk depressief wordt.

 

Amygdala Angst- en Stresscentrum

De depressie verandert de hersenen..

Om er achter te komen wat een depressie is, is het ook noodzakelijk om te kijken naar wat er in het brein gebeurt. Psychische aandoeningen en ziektes laten vaak veranderingen zien in het brein. Deze veranderingen in het brein hebben vaak grote gevolgen en invloed op hoe iemand zich voelt of hoe iemand reageert. Zo ook bij depressiviteit. . Hieronder worden een paar dingen beschreven over de veranderingen die optreden in het brein tijdens een (langdurige) depressie. 

De Amygdala

Doordat iemand depressief is geworden verandert de hele hersenstructuur. Dit zorgt  er voor zorgt dat iemand meer angsten en stress ervaart. Zo is de 'Amygdala' in de hersenen steeds actiever gaan werken, Maar het zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat iemand wegloopt voor situaties of problemen. De Amygdala is namelijk ook het gedeelte in de hersenen dat oordeelt over de 'vecht- of vluchtreactie'. Van oorsprong speelt dit gedeelte namelijk een belangrijke rol in het overleven en reageren op levensbedreigende situaties. Omdat wij niet meer dagelijks in aanraking komen met levensbedreigende situaties, reageert de Amygdala inmiddels op een soortgelijke manier op stressvolle situaties. 

Prefontale Cortex en functies

De Prefontale Cortex

Ook de 'Prefontale Cortex' (PVC) is anders gaan werken. De Prefontale Cortex heeft bijvoorbeeld invloed op de functies om te kunnen relativeren en positief te kunnen denken en je positief te kunnen voelen. Vooral het linker gedeelte raakt eerst aangetast door een depressie. Doordat de PVC nu anders werkt, blijft iemand negatief denken en zich somber voelen. Ook is het bijvoorbeeld lastig om beslissingen te nemen. Hieronder kun je zien waarop de PVC allemaal invloed op heeft. 

Een depressie heeft verstrekkende gevolgen

Zoals je dus leest heeft een depressie enorm veel invloed op de structuur van je brein. Je brein verandert helemaal.
Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat iemand die depressief is steeds vaker zich angstig of gestrest gaat voelen, door de overactieve amygdala. Ook dingen die voorheen niet angstig of stressvol waren, kunnen opeens dat wel worden.
Maar iemand die depressief is heeft ook steeds meer moeite met dingen onthouden, concentreren op iets, situaties relativeren, plannen etcetera. Deze symptomen zijn dus ook te verklaren door een veranderde Prefontale Cortex.

Het is dus niet raar, dat als je depressief bent, je ook niet helemaal jezelf bent. Het is ook niet raar dat dingen minder goed lukken dan voordat je depressief was. En dat de hele wereld er uit ziet alsof er een een grijze sluier overheen hangt. Want een depressie heeft alles te maken met een brein die is verandert. Een brein die anders is gaan werken. En er voor zorgt dat jij anders reageert op situaties en er voor zorgt dat jij een andere perceptie hebt van de wereld.